Aday Öğrenci

Kaptanlık Programı

a- İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulamasına ilişkin koşullar,

Programda isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulaması bulunmamaktadır.

b- Staj, eğitim modeli (bir yılda kaç dönem uygulandığı, sektör ve işletmelerde uygulama eğitimi vb), endüstriye dayalı öğretim stajı, uygulamalı eğitimlerin nasıl yürütüldüğü ve stajların ilgili yükseköğretim kurumunun bulunduğu ilin dışında yapılıp yapılamadığına ilişkin koşullar,

Kaptanlık Programı, ön lisans düzeyinde 2 yıl süreli (bahar ve güz olarak 4 dönem) teorik ve otobüs sürüş uygulamasına dayalı pratik eğitim vermektedir. Eğitim dili Türkçedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için bütün dersleri başarı ile tamamlamaları ve staj yerine 3+1 işletmelerde eğitim yapmaları gerekmektedir. (3+1 ile ilgil detaylı bilgi ve gerekli formlar için TIKLAYINIZ...)

Programa kabul edilen öğrenciler, dört dönem boyunca müfredattaki zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan ders havuzundan (toplam 122 AKTS karşılığı) ders almak zorundadır. Dersleri başarıyla geçen, stajını tamamlayan ve mezun olmak için gerekli Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2.00 olan öğrenciler mezun olabilir. Mezun olan öğrencilere ön lisans diploması verilir.

c- Mesleğin gerektirdiği kıyafet ve donanım malzemelerine ilişkin koşullar,

Meslek için ayrıca özel bir kıyafet ve donanım malzemesi gerekmemektedir.

d- Ders uygulamalarında kullanılacak sarf malzeme, araç ve gereç gideri; sınav, materyal ve eğitim öğretim hizmeti karşılığı öğretim giderlerine ilişkin koşullar,

Bulunmamaktadır.

e- Programın içeriği, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulunun bulunduğu yerleşke/kampüse ilişkin koşullar,

Kaptanlık Programı, kamu ve özel sektör ulaştırma (otobüs işletmeleri vb.) işletmelerinde ulaştırma hizmetlerine destek olmak ve ulaştırma hizmetleri alanında profesyonel derecede bilgi ve becerilerle donatılmış, otobüs kullanımında uzman, teknik ve sosyal becerileri gelişmiş, kaptan şoför yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Programdan mezun olan öğrenciler, teorik ve uygulamalı olarak edindikleri bilgi ve deneyim doğrultusunda tüm kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında kaptan şoför istihdam edilmektedir.

Otobüs Kaptanlığı bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ile İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarını tercih edebilmektedirler.

Otobüs kaptanlığı mezunları geçiş hakları olan bölümleri nasıl tercih edebilir?

Otobüs Kaptanlığı bölümünden mezun olarak bahsedilen bölümleri tercih etmek için eğer herhangi bir özel şart veya koşul yoksa adayların sadece tercih etmeyi düşündükleri bölümün tercih edilmesini sağlayan DGS puan türünden yeterli puanı alması gerekmektedir.

Otobüs Kaptanlığı mezunu olarak girilebilecek bölümlerin DGS ile tercih edilebildiği puan türleri aşağıdadır.

  • Seyahat İşletmeciliği –> Eşit Ağırlık, EA Puan Türü
  • Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği –> Eşit Ağırlık, EA Puan Türü
  • Turizm İşletmeciliği –> Eşit Ağırlık, EA Puan Türü

Açıköğretim Bölümleri

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • İktisat –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Kamu Yönetimi –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Otobüs Kaptanlığı –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Uluslararası İlişkiler –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • İşletme –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Konaklama İşletmeciliği –> Eşit Ağırlık yani EA puan türü
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık –> Sözel yani SÖZ puan türü
  • Otobüs Kaptanlığı –> Sözel yani SÖZ puan türü

Kütahya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Üniversitemiz Evliya Çelebi Yerleşkesinde bulunmaktadır. Yüksekokulda  otobüs eğitim alanı ve internet bağlantılı ve teknolojik donanıma sahip (projeksiyon vb.) sınıflarda eğitim verilmektedir. Öğrenciler için gerekli sosyal olanaklar olarak kantinler yemekhaneler market ve spor tesisleri bulunmaktadır. Ayrıca meslek yüksekokulu öğrencilerin kalabileceği kredi ve yurtlar kurumuna yakın mesafededir.

f- Kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışabilme imkânlarına ilişkin koşullar

 Öğrenciler kısmi zamanlı olarak, meslek yüksekokulunda ise belirlenmiş kontenjana uygun olarak çalışabilmektedirler.

Son Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2023, Cuma