AB Destekli Projeler
Oyun Gönüllüleri (VİPER) Toplantısı Yapıldı
Hedef; Avrupa genelinde oyun elemanı kursu oluşturmak.
13-14 Mayıs tarihlerinde İtalya’nın Palermo kentinde Oyun Gönüllüleri (VİPER) projesinin, Avrupa genelinde uygulanacak olan oyun elemanı kursunun içeriğini oluşturmak amacıyla yapılan ikinci toplantısı gerçekleştirildi.
Kütahya Sosyal Bilimler MYO öğretim üyelerimizden Dr.Öğr.Üyesi A. Naci DOĞRUL ve Dr.Öğr.Üyesi H. Günsel DOĞRUL’un ortak olarak katıldığı Oyun Gönüllüleri- İstihdam Yolu (VİPER- The Volunteers in Play- Employment Routes) projesi, Avrupa Birliği Yenilik Transferi Programı tarafından desteklenen iki yıllık bir projedir.
Proje, ilk olarak Birleşik Krallık da, oyun elemanı (playworker) olarak bireysel yeterliliklerini geliştirmek isteyen eğitimciler, anne ve babalar ve gençler için geliştirildi. Avrupa genelinde kullanılacak olan kurs ile öğreniciler ve öğreticiler için birer eğitim seti oluşturulacak. Söz konusu sette çocuklara yönelik pratik aktiviteler yanında oyunun çocuk gelişimindeki önemimi anlatan teorik bilgiler, oyun alanlarında güvenlik için yapılacaklar ve oyun alanı oluşturma gibi konularda da bilgiler verilecek.
Toplantıda, proje ortakları, kursun içeriği, yapısı ve uzunluğu hakkında kararlar aldılar. Toplantının ardından, ortaklar kursun yapısı ve içeriğinin adaptasyonu hakkında çalışacaklar ve sonrasında oluşturulan kurs materyallerini ortak ülkenin kendi diline çevirisini gerçekleştirecekler.
Proje hakkında gelişmeler için http://viperproject.eu/wordpress/?lang=tr
Daha fazla bilgi için naci.dogrul@dpu.edu.tr
Güncelleme Tarihi 06 / 06 / 2014
VİPER-DANIŞMA KURUL TOPLANTISI YAPILDI
Oyun Gönüllüleri (Volunteers in Play) projesi, çocuklarla zaman geçirmeyi seven ve “çocuk oyunları” hakkında bilgi ve becerilerini geliştirmek isteyen bireylere yönelik bir eğitim programıdır. Projenin sonunda ortaya çıkacak ürün, mesleki eğitim verenler ve yararlanıcılar için gereken ders materyallerini de içeren, birçok dilde hazırlanmış bir mesleki eğitim programı olacaktır. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 31. maddesinde de belirtildiği üzzere “Oyun her çocuğun hakkıdır.” Çocuk Hakları sözleşmesinin ilgili maddesinden yola çıkarak, projenin sonunda oluşturulan kurs, yetişkinlere çocuklar için oyunun neden önemli olduğunu anlatan ve oyun faaliyetlerini destekleyen kullanışlı bir kılavuz oluşturulacaktır.
VİPER projesinin amacı, altı ortak ülkede oluşturulan kursu içerik ve uygulamasıyla birlikte ülkemize transfer etmektir. 23 Nisan 2014 tarihinde, Kütahya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerimizden Dr.Öğr.Üyesi Naci DOĞRUL ve Dr.Öğr.Üyesi H.Günsel DOĞRUL’un organize ettiği “Danışma Kurulu Toplantısı” yapılmıştır. Toplantıya Kütahya’daki ilkokul ve anaokullarının bazı yönetici ve öğretmenleri katılmış olup, projenin Türkiye’de başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için yapılması gerekenler konusunda fikir alış verişi gerçekleştirilmiştir.
Katılımcılarımıza, proje kapsamında Türkiye için oluşturulan ihtiyaç analizi sonuçları sunulduktan sonra, kurs içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Sadece oyunu konu alan eğitici ve öğretici içeriği beğeni toplarken, söz konusu kurstan öncelikle çocuklarıyla daha kaliteli vakit geçirmek isteyen ailelerin faydalandırılması tavsiye edilmiştir. Ayrıca proje sonunda kurs için yeni uygulama alanları da önerilmiştir. Kız Meslek Liselerinin Okul Öncesi bölümü öğrencilerinin de kursun faydalanıcılarından olması tavsiye edilmiştir.
“Oyun Gönüllüleri” isimli kurs, İngiltere Sektör Yeterlilikleri Konseyi tarafından akredite edilmiştir. Toplantıda, ülkemizde kursun sertifikalandırılması konusunda, neler yapılabileceği de tartışılmıştır. Kursun Halk Eğitim bünyesinde verilebilmesi için minimum 80 saat uzunluğunda olması gerekliliği gönüllü eğitimi için uygun bulunmamıştır. Daha uygulanabilir bir seçenek olarak kursun formal olmayan, daha lokal bir formda organize edilmesi önerilmiştir.
Danışma Kurulu toplantısı, kursun içeriğinin belirlenmesi aşamasında projemize önemli katkı sağlamıştır.
Proje hakkındaki gelişmeler ve oluşturulacak kurs hakkında daha fazla bilgi almak için naci.dogrul@dpu.edu.tr adresinden Dr.Öğr.Üyesi Naci DOĞRUL’a ulaşabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi 25 / 04 / 2014
(Bu proje Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları tarafından fonlanmıştır ve burada yer alan içerik projeye ortak kuruluşların görüşlerini yansıtır ve bu içerikten Avrupa Komisyonu kesinlikle sorumlu tutulamaz.)