Staj İşlemleri

STAJ UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

1.      STAJA BAŞLAMADAN ÖNCE İSG BELGESİ ALMAK ZORUNLU MU?

Evet. İş sağlığı ve güvenliği belgesi olmadan staja başlayamazsınız ve stajınız kabul olmaz.

2.      İSG BELGESİ AZ TEHLİKELİMİ ÇOK TEHLİKELİMİ OLACAK BÖLÜM FARKEDER Mİ?

Otobüs Kaptanlığı Programında okuyan öğrencilerin 16 saatlik çok tehlikeli, diğer programlarda okuyan öğrencilerin ise en az 8 saatlik az tehlikeli İSG belgesi alması gerekir.

3.      İSG BELGESİNİ NEREDEN ALACAĞIM?

İSG belgesini Üniversitemiz AFAMER merkezinden ya da özel firmalardan temin edebilirsiniz.

4.      NERELERDE STAJ YAPABİLİRİM?

Stajlar her bölüm/programın özelliklerine, ihtiyaçlarına ve öğrenme çıktılarına uygun olarak kamu kurumu/kuruluşlarında ve özel işletmelerde yapılır.

Ancak staj yerinizle ilgili son kararı Bölüm danışmanlarınızdan alacığınız bilgilere göre vermeniz gerekmektedir. Kısacası nerelerde staj yapabileceğinizi resmi başvuruyu yapmadan önce Bölüm danışmanlarınıza mutlaka sorunuz. 

5.      STAJ YERİMİ NASIL BULACAĞIM?

Öğrenci staj yapacağı yerler kamu kurum ve kuruluşlar / özel kurumlar ile ilgili ön araştırmaları öncelikle kendisi yapar. Bölüm danışmanlarınızdan staj yerleri hakkında öneri alabilirsiniz.

6.      STAJ YERİ BULAMADIM NE YAPMALIYIM?

Staj takviminde belirtilen süre içerisinde staj yeri ayarlayamadığınız takdirde bir sonraki staj takviminde müracaatlarda bulunabilirsiniz.

7.      BEN ZATEN BİR İŞYERİNDE ÇALIŞIYORUM STAJIMI BURADA YAPABİLİR MİYİM?

Evet yapabilirsiniz. Günümüzün ekonomik şartları gereği, bir işyerinde ücretli olarak çalışmakta olan (ve bu durumunu; maaş bordrosu, ücret belgesi, kurum kimliği, resmi yazı vs. ile danışmanı veya Bölüm Başkanına ispat eden öğrencilerimizin halen çalıştıkları yerde staj yapmalarında sakınca yoktur.

Ancak okumakta olduğunuz programla çalışmakta olduğunuz kurum/kuruluş/işyeri’nin faaliyet alanın uyuşmayabilir (Lojistik Programı’nda okuyan bir öğrencinin, bir mali müşavirin yanında ücretli çalışıyor olması gibi). Bu durumda Bölüm Başkanı ile irtibata geçmeniz gerekir.

8.      HERHANGİ BİR NEDENDEN DOLAYI “STAJ BAŞVURU FORMU”NU İSTENİLEN ŞEKİLDE VE/VEYA BELİRTİLEN TARİHTE GETİRMEZSEM NE OLUR?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Haklı ve Geçerli Nedenler yönergesinde belirtilen nedenler dışında staj başvuru formunu zamanında teslim etmeyen öğrenci staj yapmamış sayılır.

9.      STAJ BAŞVURU FORMUMU GEREKTİĞİ ŞEKİLDE VE BELİRTİLEN TARİHTE BÖLÜM DANIŞMANIMA VEYA STAJ İŞLERİNE VERDİM. PEKİ, BU FORMLARDAN BİRİNİ DAHA SONRA GERİ ALACAK MIYIM? ALACAKSAM KİMDEN VE NE ZAMAN ALACAĞIM?

Staj yapacağınız işyeriniz sizden talep ederse; daha önce Bölüm Danışmanı veya Staj İşlerine teslim ettiğiniz İş Yeri Başvuru Formlarından birini, ( SGK girişiniz yapılmış olarak ), STAJ İŞLERİ BÜROSUN’dan teslim alabilirsiniz. Zorunluluk yoktur.

10.      TÜM DERSLERİMİ VERDİM, STAJ YAPMADAN MEZUN OLABİLİRMİYİM?

Zorunlu iş yeri stajı mezuniyet şartlarından birisidir ve staj yapmadan mezun olunamaz.

11.      KİMLER STAJ YAPAMAZ?

Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, Güz, Bahar, Yaz Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten veya devamsızlıktan kalmış olanlar, staj yapamazlar.

12.  STAJA İSTEDİĞİM TARİHTE BAŞLAYABİLİR MİYİM?

Stajınızı sadece staj takviminde belirtilen tarihlerde yapabilirsiniz.

13.  STAJIMI KAÇ GÜN YAPACAĞIM?

Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 20 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 20 gün için iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta primi Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. İsteyen öğrenciler en az 20 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler. Ancak (30) günün üzerindeki stajlarda üniversitemiz sigorta primlerini Ödeyememektedir. 30 günden daha uzun süreli staj yapmak isteyen öğrencilerimizin bu durumu staj yaptıkları işletmeye bildirmeleri gerekmektedir.

Puantaj Çizelgeleri ve Staj Dosyasının 20 gün üzerinden doldurulması yeterlidir.

14.  STAJ YAPACAĞIM İŞYERİ SİGORTALI OLUP OLMAYACAĞIMIZI SORUYOR, NE CEVAP VERMELİYİM?

5510 sayılı yasa gereğince staj başvurusunda bulunan öğrencinin 30 gün için iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta primlerinin ödeme yükümlüsü Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü’dür. İşyeri yetkilisi tarafından formun ilgili alanının onaylanıp, belgenin öğrenci ile Meslek Yüksekokulumuza ulaştırılmasından sonra; SGK e-bildirge üzerinden, ilgili tarihleri kapsayan Sosyal Güvenlik Girişi Üniversitemizce yapılacaktır. Bu konu ile ilgili bilgi zaten başvuru formunun üzerinde Danışman tarafından imzalanmış şekilde yer almaktadır. İş yeri yetkilisinin formu okuması yeterli olacaktır. Bunun dışında Meslek Yüksekokulumuz başka bir yazı veya belge vermemektedir.

15.  BEN ZATEN SİGORTALI OLARAK BİR İŞYERİNDE ÇALIŞIYORUM VEYA DAHA ÖNCE SİGORTA GİRİŞİM VARDI YİNE DE SİGORTALANACAK MIYIM?

Üniversitemiz, yasada belirtildiği için “Stajyer Öğrenci” olacağınızdan sizi sadece iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalayacaktır. Bu sigorta emeklilik veya sağlık hizmetlerinden yaralanmanızı sağlamaz veya eğer hali hazırda sigortalı olarak çalışıyorsanız bu haklarınızdan yararlanmanızı engellemez.

16.  STAJ İÇİN ÜCRET ALACAK MIYIM?

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi staj yapan öğrencilerine herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Ancak staj yapılan bazı özel kuruluşlar belli bir miktar ücret veya ulaşım/yemek olanağı sağlamaktadır. Bu tamamen öğrenci ile staj yapacağı kurum arasındaki anlaşmaya bağlıdır.

17.  STAJIM NE ZAMAN BİTECEK?

Staj, staj başvuru formlarında “Staja Başlama Tarihi” olarak belirtilen tarihten 20 iş günü sonra sona erecektir. Burada dikkat edilecek husus, puantaj çizelgesinin stajın bitimden en geç 15 gün sonra Meslek Yüksekokulumuza ulaştırılmasıdır.

Eğer geçerli bir mazeretiniz varsa 20 iş gününü bu tarihte tamamlayamıyorsanız; Meslek Yüksekokulunuza ulaştırarak kalan günlere de bu tarihten sonra devam edebilirsiniz. Sonuçta haftada 4–5 gün bile olsa staj yapmış olarak 20 günü tamamladığınızda ve toplam 20 günlük puantaj çizelgelerini Meslek Yüksekokulunuza ulaştırdığınızda stajınız bitmiş sayılır. Burada dikkat edilecek nokta; puantaj çizelgesinin stajın bitimden en geç 15 gün sonra (yani toplam 20 gün bittikten sonraki en geç 15 gün içinde) ulaştırılmasıdır.

18. STAJIM BİTTİ, DOSYAMI NE ZAMAN TESLİM EDEBİLİRİM?

Staj bitiminden sonraki 15 gün içerisinde teslim edilmesi zorunludur.

19.  STAJIMA BAŞLAMIŞTIM AMA BİR SÜRE SONRA STAJI BIRAKTIM ŞİMDİ NE YAPMAM GEREKİR?

Eğer stajınıza başladıktan bir süre sonra stajınızı bırakmak zorunda kaldığınızda bunun nedenini belirten ve Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne hitaben yazılmış bir yazıyı işyeri yetkilinizin onayı ile STAJ İŞLERİ BÜROSU’na getiriniz.

20. SİGORTA BELGESİNİ NASIL ALABİLİRİM?

Sigorta belgenizi, Meslek Yüksekokulumuz Staj İşleri Birimi tarafından yapıldıktan sonra kendi e-devletiz üzerinden alabilirsiniz.

21. SİGORTAM NE ZAMAN YAPILIR?

Sigorta girişiniz tüm belgeleriniz tam ve eksiksiz ise Meslek Yüksekokulumuz Staj İşleri Birimi tarafından, staja başlamadan en geç bir hafta önce yapılır.

22.  PUANTAJ ÇİZELGESİ NEDİR?

Puantaj çizelgeleri bir nevi yoklama çizelgesi niteliğindedir. Bir kişinin hangi günler işe gittiğini ve belirtilen dönemde toplam kaç gün çalıştığını gösterir. Bu çizelgeler primlerin yatırılması için gereken hesaplamalarda kullanılır, yani o kişi için kaç günlük ve hangi günler için prim yatırılacağını gösterir.

23.  PUANTAJ ÇİZELGESİNİ ZAMANINDA GETİRMEZSEM NE OLUR?

Puantaj çizelgelerini zamanında getirmeyen öğrencilerin stajı, 20 iş gününü tamamlamış olsalar bile geçersiz sayılır. Bu nedenle emeklerinizin boşa gitmemesi için çizelgeler üzerindeki açıklamaları dikkatlice okuyunuz ve teslim tarihlerini kaçırmayınız.

24.  STAJ DOSYAMI NASIL TESLİM EDECEĞİM, DEĞERLENDİRME SINAVI YAPILACAK MI?

Değerlendirmeler tamamen Bölüm STAJ KOMİSYONU tarafından yapılacaktır. Değerlendirme şekline de (sözlü veya dosya üzerinden) yine bu komisyon karar verecektir.

Buna göre dosya teslimini elden yapabileceğiniz gibi eğer Bölüm Danışmanı veya staj işleri kabul ederse kargo veya posta yolu ile de yapabilirsiniz. Bu konudaki bilgileri bölüm Danışmanı veya staj işleriyle irtibata geçerek onlardan öğreniniz.

25. YATAY GEÇİŞLE GELDİM, ÖNCEKİ OKULDA STAJ YAPMIŞTIM BURADA MUAF SAYILIR MIYIM?

Staj başarı evraklarınızı bir üst yazı ile danışmanınıza teslim ettikten sonra Staj komisyonunda değerlendirilir ve uygun görüldüğü takdirde muaf sayılırsınız.

26. STAJ TAKVİMİ SEÇMİŞ OLDUĞUM ULUSAL STAJ PROGRAMI TARİHLERİMLE UYUŞMUYOR, NE YAPMALIYIM?

Ulusal Staj Programında staj takviminizi belirlerken Meslek Yüksekokulumuzun staj takvimi doğrultusunda seçmelisiniz. Farklı tarihler kabul edilmeyecektir.

27. STAJ YAPTIĞIM İŞLETME ÜCRET ÖDEDİ, DEKONT VE İŞ YERİ SÖZLEŞMESİ GETİRMEK ZORUNDA MIYIM?

EVET. Meslek Yüksekokulumuz web sitemizde bulunan İşyeri Sözleşmesini ve dekontlarınızı staj defteriniz ile birlikte teslim etmek zorundasınız.

28. STAJ SİGORTASI İLE TEDAVİ OLABİLİR MİYİM? STAJ SİGORTASI NORMAL PRİM GÜNÜ SAYILIR MI?

Staj sigortası meslek hastalıkları ve iş kazalarına yönelik olduğu için tedavi olamazsınız. Prim günü olarak sayılmaz.

29. STAJ NOTUM GENEL VEYA DÖNEM ORTALAMAMI ETKİLER Mİ?

Staj notunuz Öğrenci Bilgi Sistemine (OBS) YT veya YZ olarak staj danışmanınız tarafından girilir. Staj notunuz genel veya dönem ortalamanızı etkilemez.

30. STAJ DEFTERİNİ NEREDEN ALABİLİRİM?

Staj defterinizi ve diğer formları Meslek Yüksekokulumuz web sayfasında yer alan STAJ sekmesinden temin edebilirsiniz. >>>>>>  https://ksbmyo.dpu.edu.tr/tr/index/sayfa/10873/staj-defteri

Son Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2023, Perşembe