Yönetim ve Organizasyon

Kütahya Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Yönetim ve Organizasyon Bölümü

 

----------Bölüm BaÅŸkanı          : Prof. Dr. Emre Sezici

----------Ä°ÅŸletme Yönetimi Programı

----------Ä°ÅŸletme Yönetimi Programı Sorumlusu        : Dr. ÖÄŸretim Üyesi Ä°smail YoÅŸumaz

----------Programın Amacı

----------Ä°ÅŸletme Yönetimi programının amacı, iÅŸletmelerin ihtiyaç duyduÄŸu, günümüz iÅŸ dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilecek bilgi ve beceri ile donatılmış nitelikli insan gücü gereksinimini karşılayacak mezunlar yetiÅŸtirmektir. Bir diÄŸer ifadeyle farklı ölçeklerde ve sektörlerde faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası iÅŸletmelerin yönetim, pazarlama, muhasebe, finansman, insan kaynakları vb. bölümlerinde gereksinim duyabilecekleri bilgi, beceri ve yetkinliÄŸe sahip, nitelikli insan gücü yetiÅŸtirmektir. Bu amaç doÄŸrultusunda iÅŸletme yönetimi programındaki dersler, teori ve uygulamayı birleÅŸtirecek bir biçimde tasarlanarak iÅŸlenmektedir.

----------ÖÄŸrenci Kabul KoÅŸulları

----------ÖÄŸrencilerimizin yerleÅŸtirme iÅŸlemi her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Lise mezunu adaylardan ÖSYM tarafından gerçekleÅŸtirilen merkezi YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı’na  (YKS) katılarak TYT puan türüyle, YÖK’ün belirlediÄŸi kontenjana göre iki yıllık ön lisans eÄŸitimi almak üzere her yıl normal öÄŸretim 1. sınıfları için yaklaşık 50 kiÅŸilik kontenjan dâhilinde programa kayıt yaptırılabilmektedir.

----------EÄŸitim-ÖÄŸrenim Åžekli ve Genel Ä°çeriÄŸi

----------Ä°ÅŸletme Yönetimi Programı normal öÄŸretim dersleri hafta içi 08.00–17.00 arasında gerçekleÅŸtirilmektedir. Hem teori hem de uygulama derslerinde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi EÄŸitim ÖÄŸretim YönetmeliÄŸi gereÄŸi devam zorunluluÄŸu bulunmaktadır. Kayıtlı öÄŸrencilerimiz 2 yıllık eÄŸitim öÄŸretim süreçleri boyunca toplamda 30 ders alarak mezuniyete hazırlanmaktadırlar. Ä°ÅŸletme Yönetimi Programı kapsamında Genel Ä°ÅŸletme, Genel Muhasebe, Matematik, Mikro Ä°ktisat, Makro Ä°ktisat, Temel Hukuk gibi temel derslerin yanında; MüÅŸteri Ä°liÅŸkileri Yönetimi, Pazarlama Ä°lkeleri, Finansal Yönetim, Ä°nsan Kaynakları Yönetimi, Üretim Yönetimi gibi meslek dersleri verilmektedir. Teorik dersler dışında staj imkanıyla da desteklenen eÄŸitim sistemi, öÄŸrencilerin mezuniyetleri sonrasında iÅŸ hayatına uyum süreçlerinin hızlandırılması saÄŸlamaktadır.

----------Ölçme ve DeÄŸerlendirme Esasları

----------Sınavların deÄŸerlendirilmesi ve ders geçme sistemi Dumlupınar Üniversitesi ilgili yönetmelik ve esaslarına göre belirlenir. Her öÄŸrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine devam etmiÅŸ olması gereklidir. ÖÄŸrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. BaÅŸarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, küçük sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da deÄŸerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 ÅŸeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden deÄŸerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluÄŸu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC ve DD harf notlarından birini alan öÄŸrenci o dersi baÅŸarmış sayılır.

----------İstihdam Olanakları

----------Ä°ÅŸletme Yönetimi programını baÅŸarıyla tamamlayan öÄŸrenciler çeÅŸitli sektörlerde faaliyet gösteren ÅŸirketlerin muhasebe, finansman, üretim, pazarlama, satış, insan kaynakları ve idari iÅŸler gibi farklı bölümlerinde iÅŸ imkanlarına sahip olabilme avantajını elde edeceklerdir.

----------Ä°leri Düzey ÖÄŸrenim Ä°mkânları

----------Mezunlarımız doÄŸrudan iÅŸ hayatına girebilmelerinin yanında, ÖSYM tarafından Türkiye çapında her yıl düzenlenen Dikey GeçiÅŸ Sınavı (DGS) yolu ile de birçok ulusal üniversitenin Açık ÖÄŸretim Fakültelerine veya örgün öÄŸretim veren fakültelere ve yüksekokullarına geçiÅŸ yapabilmektedir. 

----------Dikey GeçiÅŸ Yapılabilecek Lisans Programları

Bankacılık Muhasebe ve Finans Yönetimi Uluslararası Ä°ÅŸletme Yönetimi
Bankacılık ve Sigortacılık SaÄŸlık Yönetimi Uluslararası Ticaret
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Ä°liÅŸkileri Sermaye Piyasası Uluslararası Ticaret ve Finansman
Ekonomi ve Finans Sigortacılık Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Finans ve Bankacılık Sigortacılık ve Risk Yönetimi Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Ä°ÅŸletme Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik Uluslararası Finans ve Bankacılık
Lojistik Yönetimi Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Uluslararası Finans
    Yönetim BiliÅŸim Sistemleri

Kaynak: Tablo-2 “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre

----------Dikey GeçiÅŸ Yapılabilecek Lisans Programları”,

----------ÖSYM 2023-DGS YerleÅŸtirme Tercih Kılavuzu

----------Mezuniyet Koşulları:

----------Ä°ÅŸletme Yönetimi programında öÄŸrencilerin mezun olabilmeleri için, öncelikle ilgili müfredatta yer alan 120 AKTS karşılığı ders alıp, tüm dersleri FF, FD, YZ, DZ notları dışında baÅŸarı ile tamamlamaları ve en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca çeÅŸitli sektörlerde faaliyet gösteren kurumsallaÅŸmış iÅŸletmelerde 20 iÅŸ günü süren mesleki eÄŸitim stajını tamamlamaları zorunludur.

----------Ä°ÅŸletme Yönetimi ön lisans programında ders ve staj zorunluluklarını yerine getiren öÄŸrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamadığı gibi stajın tamamlanmaması da mezuniyete engeldir. Ä°ÅŸletme Yönetimi programında mezuniyet koÅŸullarını yerine getiren öÄŸrenciler, diploma almaya hak kazanırlar.

----------Ä°ÅŸletme Yönetimi Programı Program Yeterlilikleri

----------Programdan mezun olarak ön lisans diplomasını alan öÄŸrencilerimizin aÅŸağıda belirtilen temel yeterlilikleri saÄŸlayacak ÅŸekilde eÄŸitilmeleri amaçlanmaktadır:

  • DeÄŸiÅŸime ve yeniliÄŸe açıktır.
  • Temel hak ve özgürlükler, iÅŸ dünyası ve sosyal güvenlik konularında yeterli bilgiye ve bilinç sahibidir.
  • Alanıyla ilgili yabancı dil becerilerine sahip olur.
  • Ä°ÅŸletme Yönetimi ile ilgili temel bilgiye sahiptir.
  • Bilgi ve iletiÅŸim teknolojilerini etkin bir biçimde kullanır.
  • Kurum kültürüne ve toplumun deÄŸerlerine uygun davranır.
  • Alanı ile ilgili temel matematik hesaplarını yapar.
  • Ä°ÅŸletme Yönetimi ile ilgili bilgileri kullanabilme becerisine sahip olur.
  • Alanına özgü bilgi ve görüÅŸlerini toplamak, analiz etmek ve müdahale edebilme yeteneÄŸine sahiptir.
  • KoÅŸullar için pratikte veya öngörülemeyen durumlarda bir çözüm üretme yeteneÄŸine sahiptir.
  • Kendisine verilmiÅŸ olan görev ve sorumlulukları yerine getirme kabiliyetine sahiptir.
  • Grupla iÅŸbirliÄŸi yapmak ve sorumluluk almak.
  • Bilgi ve becerileri eleÅŸtirel bir biçimde deÄŸerlendirir.
  • ÖÄŸrenmenin dinamik bir süreç olduÄŸunu kavradığını gösterir.
  • Ä°htiyaçlarına yönelik yeni bilgiler öÄŸrenmek için açık olduÄŸunu gösterir.
  • Alanı ile ilgili konuları, ilgili makamlara nominal ve / veya sözlü olarak aktarabilme yeteneÄŸine sahiptir.

----------Ä°ÅŸletme Yönetimi Programı Mezunlarının Ä°stihdamı

----------Ä°ÅŸletme yönetimi programının temel amacı; kamu ve özel sektör iÅŸletmelerinin ihtiyaç duydukları, becerili, bilgili ve eÄŸitilmiÅŸ ara eleman yetiÅŸtirmektir. Ä°ÅŸletmenin iç düzeni ve çalışmaları, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile özel sektör hakkında bilgili kılınan mezunlar; iÅŸletmecilik alanındaki temel ilkelerin, yönetim kademelerinin sorumluluklarının, piyasanın özelliklerinin farkındadırlar. Bu programda iÅŸletmenin bütün bölümlerinde görev yapabilen, alanı ile ilgili konularda bireysel veya ekip olarak çalışma gerçekleÅŸtirebilen, hukuki sorumluluklarının bilincinde olan, ekonomi ve borsa ile ilgili temel kavramları bilen, kendi adına iÅŸletme kurup çalıştırabilme becerisine sahip, mesleÄŸi ile ilgili bilgisayar programlarını kullanabilen, etkili iletiÅŸim kurabilen mezunlar yetiÅŸtirilmektedir.

----------Günümüzde öÄŸrencilerimizin iÅŸ hayatına atılırken kendilerini rakiplerinden ayıracak özelliklerle donanmış olmaları son derece önem taşımaktadır. Bu açıdan Ä°ÅŸletme Yönetimi Programı, alanında uzman akademik kadro ile kaliteli bir eÄŸitimi sunarak öÄŸrencilerimizin ihtiyaç duyacakları bilgi donanımını saÄŸlamayı amaçlamaktadır.

----------Ä°ÅŸletme Yönetimi Programı’ndan mezun olan öÄŸrencilere “Meslek Elemanı” unvanı verilir. Mezunlar tüm özel veya kamu kurum, kuruluÅŸ ve iÅŸletmelerinde; satış elemanı, muhasebe, finans, pazarlama ve dış ticaret elemanı vb. olarak çalışabilirler.

----------Program mezunları, iÅŸ dünyasında özel sektör veya kamu kesimi de dâhil olmak üzere bütün iÅŸletmelerde pazarlama, finans, muhasebe, bankacılık, sigortacılık, halkla iliÅŸkiler, insan kaynakları alanlarında sanayi ve ticari iÅŸletmelerde ara elemanı olarak iÅŸ imkânı bulabilmektedirler.

----------KuruluÅŸundan günümüze kadar programımızdan mezun olan öÄŸrencilerimizin önemli bir kısmı gerek giriÅŸimci gerekse personel olarak halen kamu ve özel sektör iÅŸletmelerindeki çeÅŸitli pozisyonlarda nitelikleri ölçüsünde istihdam edilmektedir.

----------Lojistik Programı

----------Lojistik Programı Sorumlusu: Dr. ÖÄŸretim Üyesi Ali ÇaÄŸrı Buran

----------Programın Amacı

----------Lojistik programının amacı, lojistik sektöründe, ekonomi ve endüstri alanlarında hizmet yapan kuruluÅŸların ihtiyaç duyduÄŸu mesleki açıdan yetkin ve uygulama becerisi yüksek nitelikli bireyler yetiÅŸtirmektir. Bu doÄŸrultuda, lojistiÄŸin temel kavramlarını, sorunlarını anlatmak ve bu konulardaki çözüm yöntemlerini öÄŸretmek, taşımacılık, stoklama, ulaÅŸtırma gibi lojistik konularına hâkim, problem çözme tekniklerini bilen ve sektöre yararlı bireylerin yetiÅŸmelerini saÄŸlamaktır. Bunların yanı sıra;

----------• En ucuz maliyetle mal ve hizmetin tedarik edilmesini ve ihtiyaç duyulan yerlere ulaÅŸtırılmasına iliÅŸkin lojistik yönetim tekniklerini bilen,

----------• Kargo, taşımacılık ve lojistik iÅŸletmelerinde, bunlara yan hizmetler sunan liman, havalimanı, istasyon, terminal, vb. iÅŸletmelerin ilgili birimlerinde çalışabilen,

----------• DiÄŸer iÅŸletmelerin lojistik ve dağıtım bölümlerinde çalışabilen, sektörün talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliÄŸe sahip meslek elemanları yetiÅŸtirmektir.

----------Bu amaç doÄŸrultusunda iÅŸletme yönetimi programındaki dersler, teori ve uygulamayı birleÅŸtirecek bir biçimde tasarlanarak iÅŸlenmektedir.

----------ÖÄŸrenci Kabul KoÅŸulları

----------ÖÄŸrencilerimizin yerleÅŸtirme iÅŸlemi her yıl ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Lise mezunu adaylardan ÖSYM tarafından gerçekleÅŸtirilen merkezi YükseköÄŸretim Kurumları Sınavı’na  (YKS) katılarak TYT puan türüyle, YÖK’ün belirlediÄŸi kontenjana göre iki yıllık ön lisans eÄŸitimi almak üzere her yıl normal öÄŸretim 1. sınıfları için yaklaşık 60 kiÅŸilik ikinci öÄŸretim 1. Sınıflar için yaklaşık 40 kiÅŸilik kontenjan dâhilinde programa kayıt yaptırılabilmektedir.

----------EÄŸitim-ÖÄŸrenim Åžekli ve Genel Ä°çeriÄŸi

----------Lojistik Programı normal öÄŸretim dersleri hafta içi 08.00–17.00 arasında, ikinci öÄŸretim dersleri de hafta içi 14.00-23.00 arasında gerçekleÅŸtirilmektedir. Hem teori hem de uygulama derslerinde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi EÄŸitim ÖÄŸretim YönetmeliÄŸi gereÄŸi devam zorunluluÄŸu bulunmaktadır. Kayıtlı öÄŸrencilerimiz 2 yıllık eÄŸitim öÄŸretim süreçleri boyunca toplamda 30 ders alarak mezuniyete hazırlanmaktadırlar. Lojistik Programı kapsamında LojistiÄŸe GiriÅŸ, Matematik, Genel Ekonomi, Depo Yönetimi, Lojistik Bilgi Sistemleri gibi temel derslerin yanında; Dış Ticaret Ä°ÅŸlemleri, Uluslararası Lojistik ve Sigortacılık, Stratejik Lojistik Yönetimi, Taşımacılık Hukuku, Tedarik Zinciri Yönetimi gibi meslek dersleri verilmektedir. Teorik dersler dışında staj imkanıyla da desteklenen eÄŸitim sistemi, öÄŸrencilerin mezuniyetleri sonrasında iÅŸ hayatına uyum süreçlerinin hızlandırılması saÄŸlamaktadır.

----------Ölçme ve DeÄŸerlendirme Esasları

----------Sınavların deÄŸerlendirilmesi ve ders geçme sistemi Dumlupınar Üniversitesi ilgili yönetmelik ve esaslarına göre belirlenir. Her öÄŸrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70’ine devam etmiÅŸ olması gereklidir. ÖÄŸrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. BaÅŸarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, küçük sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da deÄŸerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 ÅŸeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden deÄŸerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluÄŸu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, DC ve DD harf notlarından birini alan öÄŸrenci o dersi baÅŸarmış sayılır.

----------İstihdam Olanakları

----------Programdan mezun öÄŸrenciler üretim ve hizmet firmalarının lojistik, satın alma, tedarik zinciri, planlama, üretim ve pazarlama bölümlerinde; perakende iÅŸletmelerinde satın alma ve dağıtım bölümlerinde çalışabilecekleri gibi ÅŸirketlere dışarıdan destek sunan lojistik firmalarında da çalışabilecek, ÅŸirketler arasında aracılık rolleri üstlenip danışmanlık yapabilecek ya da kendi ÅŸirketlerini kurarak piyasaya bağımsız olarak girebileceklerdir.

----------Ayrıca her türlü insan ve ürün taşımacılığı yapan hava, kara, deniz ve demiryolu firmalarında, havaalanlarında, limanlarda ve kargo iÅŸletmelerinde görev alabilme, lojistik konusunda danışmalık ve eÄŸitim hizmeti veren kuruluÅŸlarda, üniversite ve araÅŸtırma kurumlarının uygun bölümlerinde, UlaÅŸtırma Bakanlığı, Dış Ticaret MüsteÅŸarlığı ve belediye gibi kamu kurumlarında da çalışabilme alternatiflerine de sahip olabileceklerdir.

----------Ä°leri Düzey ÖÄŸrenim Ä°mkânları

----------Mezunlarımız doÄŸrudan iÅŸ hayatına girebilmelerinin yanında, ÖSYM tarafından Türkiye çapında her yıl düzenlenen Dikey GeçiÅŸ Sınavı (DGS) yolu ile de birçok ulusal üniversitenin Açık ÖÄŸretim Fakültelerine veya örgün öÄŸretim veren fakültelere ve yüksekokullarına geçiÅŸ yapabilmektedir. 

----------Dikey GeçiÅŸ Yapılabilecek Lisans Programları

Havacılık Yönetimi Uluslararası Finans ve Bankacılık Uluslararası Ticaret
Ä°ÅŸletme Lojistik Yönetimi Uluslararası Ticaret ve Finansman
Lojistik Yönetimi Uluslararası Finans Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Uluslararası Ä°ÅŸletme Yönetimi Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
    Yönetim BiliÅŸim Sistemleri

Kaynak: Tablo-2 “Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre

----------Dikey GeçiÅŸ Yapılabilecek Lisans Programları”,

----------ÖSYM 2023-DGS YerleÅŸtirme Tercih Kılavuzu

----------Mezuniyet Koşulları:

----------Lojistik programında öÄŸrencilerin mezun olabilmeleri için, öncelikle ilgili müfredatta yer alan 120 AKTS karşılığı ders alıp, tüm dersleri FF, FD, YZ, DZ notları dışında baÅŸarı ile tamamlamaları ve en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca lojistik alanında faaliyet gösteren iÅŸletmelerde 20 iÅŸ günü süren mesleki eÄŸitim stajını tamamlamaları zorunludur.

----------Lojistik ön lisans programında ders ve staj zorunluluklarını yerine getiren öÄŸrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamadığı gibi stajın tamamlanmaması da mezuniyete engeldir. Lojistik programında mezuniyet koÅŸullarını yerine getiren öÄŸrenciler, diploma almaya hak kazanırlar.

----------Lojistik Programı Program Yeterlilikleri

----------Programdan mezun olarak ön lisans diplomasını alan öÄŸrencilerimizin aÅŸağıda belirtilen temel yeterlilikleri saÄŸlayacak ÅŸekilde eÄŸitilmeleri amaçlanmaktadır:

  • DeÄŸiÅŸime ve yeniliÄŸe açıktır.
  • Temel hak ve özgürlükler, iÅŸ dünyası ve sosyal güvenlik konularında yeterli bilgiye ve bilinç sahibidir.
  • Alanıyla ilgili yabancı dil becerilerine sahip olur.
  • Lojistik ile ilgili temel bilgiye sahiptir.
  • Bilgi ve iletiÅŸim teknolojilerini etkin bir biçimde kullanır.
  • Kurum kültürüne ve toplumun deÄŸerlerine uygun davranır.
  • Alanı ile ilgili temel matematik hesaplarını yapar.
  • Lojistik ile ilgili bilgileri kullanabilme becerisine sahip olur.
  • Alanına özgü bilgi ve görüÅŸlerini toplamak, analiz etmek ve müdahale edebilme yeteneÄŸine sahiptir.
  • KoÅŸullar için pratikte veya öngörülemeyen durumlarda bir çözüm üretme yeteneÄŸine sahiptir.
  • Kendisine verilmiÅŸ olan görev ve sorumlulukları yerine getirme kabiliyetine sahiptir.
  • Grupla iÅŸbirliÄŸi yapmak ve sorumluluk almak.
  • Bilgi ve becerileri eleÅŸtirel bir biçimde deÄŸerlendirir.
  • ÖÄŸrenmenin dinamik bir süreç olduÄŸunu kavradığını gösterir.
  • Ä°htiyaçlarına yönelik yeni bilgiler öÄŸrenmek için açık olduÄŸunu gösterir.
  • Alanı ile ilgili konuları, ilgili makamlara nominal ve / veya sözlü olarak aktarabilme yeteneÄŸine sahiptir.

----------Lojistik Programı Mezunlarının İstihdamı

----------Lojistik Ön Lisans Programını baÅŸarı ile tamamlayan mezunlar çalışma alanı oldukça geniÅŸ olup; tüm kamu ve özel kuruluÅŸlarda, özellikle gümrükleme, depolama, dağıtım, taşımacılık gibi hizmet sektörüne iliÅŸkin alanlarda ÅŸirketlerin, lojistik, dış ticaret, finans ve pazarlama departmanlarında, özellikle ithalat ve ihracat firmalarında, gelecek vaat eden pozisyonlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca Kalite Yönetimi ve ISO Standartları konusunda aldıkları teorik ve uygulamalı dersler ile iÅŸletmelerin Kalite Yönetim Birimlerinde de görev alabilmektedirler.

Son Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2024, Perşembe